FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Predavanje Nauka i umetnost ruku pod ruku, Mihajlo Pupin i Uroš Predić

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 9. februara 2018. godine, u 19h biće održano predavanje Aleksandre Ninković Tašić, predsednika Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin, pod nazivom “Nauka i umetnost ruku pod ruku, Mihajlo Pupin i Uroš Predić”.

 

Predavanje je organizovano u okviru izložbe “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” na kojoj je jedan segment posvećen odnosu dvojice velikana, Pupina i Predića. Njihovi putevi su se rano ukrstili, a onda kroz druženja, saradnju, međusobnu podršku i uvažavanje to je preraslo u jedno iskreno prijateljstvo. Na izložbi je prikazan i crtež Mihajla Pupina, vlasništvo Narodnog muzeja Zrenjanin, na kojem je poznati naučnik prikazao svog učitelja iz Idvora, a koji je uradio kao đak trećeg razreda pančevačke gimnazije u vreme kada istu školu pohađa i Uroš Predić.

 

Uvodničar predavanja će biti Olivera Skoko, autorka pomenute izložbe, dok će o odnosu Pupina i Predića, i posebno o naučniku kao velikom poštovaocu i prijatelju umetnika i umetnosti govoriti Aleksandra Ninković Tašić.

 

Aleksandra Ninković Tašić predsednik je Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin i multikulturalni je ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona. Autor je Pupin memorijalnog projekta u zemlji i regionu, a najvažnija njena višegodišnja aktivnost je rad na prikupljanju arhivskog materijala koji se odnosi na život i delo Mihajla Pupina. Autor je velike izložbe „Pupin - od fizičke do duhovne realnosti“, koja je u Istorijskom muzeju Srbije oborila dva rekorda - onaj u dužini trajanja postavke, ali i u posećenosti. U bliskoj saradnji sa Agape knjigom priredila je autobiografije Mihajla Pupina i Nikole Tesle, kao i knjigu Zvezdobrojci. Vodi program „Obrazovne pupinizacije“ kroz koji se nauka približava deci predškolskog i školsog izrasta. Za svoj rad dobila je Nagradu grada Beograda, Nagradu Mihaila Valtrovića, nagradu Vitez srpske kulture, kao i prestižno priznanje Ujedinjenih nacija.

 

{gallery}predavanje{/gallery}